• Stacks Image 2047

  Link
 • Stacks Image 2048

  Link
 • Stacks Image 2049

  Link
 • Stacks Image 2054

  Link
Sydafrika - Langa
När man sitter i bilen eller bussen på väg in till Kapstaden från flygplatsen är det nog många som har lagt märke till kåkstäderna som man ser längs utmed motorvägen. En första tanke är att det är någon slags soptipp men man märker ganska så snart att det bor människor där.
Här lever flera tusentals människor i olika områden där deras hus är byggda av material som man har hittat. De flesta är i plåt och kartong och storleken på deras boende är enbart på några få kvadratmeter. Men här kan ändå flertalet personer bo i varje "hus".

Rinnande vatten och toaletter är något som de knappt vet vad det är. En av de äldsta kåkstäderna som man ser på denna sträcka är Langa. Ända sedan 1927 har det bott folk på denna plats, då när de vita mer och mer tog över Kapstaden och tvingade de mörkhyade att flytta. Man inser väldigt snabbt hur bra vi har det hemma i Sverige.
Bakgrunden till vårt projekt
Vårt projekt började i våra tankar redan för några år sedan. Vi var inhyrda som värdar för att hjälpa en grupp från Volvo Lastvagnar som var nere för att se på Volvo Ocean Race i Kapstaden.
Under deras vistelse var det bl a inlagt ett besök i en skola i en av kåkstäderna så att man skulle få komma lite närmare och se hur de lever och har det i de här områdena. Vår grupp bestod av åkeriägare med sina respektive och vi såg alla fram emot att få träffa skolbarnen på den lilla skolan.

Eleverna som gick på denna skolan var i åldern 6-12 år. Vi möttes av en stor nyfikenhet och glädje bland barnen som ville visa oss runt. För dem var det inte vanligt att det kom ”vita” personer och ville hälsa på dem.

Efter att ha fått besöka de olika klassrummen och fått hälsa och krama om nästan alla, blev vi bjudna på en liten show där barnen sjöng och dansade för oss.

Kanske var det även där det gick upp en tanke hos oss alla på hur bra vi har det och hur svårt dessa barn har det, men trots allt så hade de en otrolig glädje. Vilket var något inget kan ta ifrån dem. När vi tittade runt på vår grupp var det inte ett öga som var torrt.

På bussresan hem pratades det mycket om: "att tänk om man kunde göra något för dessa barn". Även vi var tagna av stunden och började fundera.
Projektet börjar falla på plats
Det var en kort period men lyckat att samla så många och låta dem lära känna varandra och dela erfarenheter under lättsamma förhållanden.
Deras konferens/kick off skapade mycket glädje och skratt men framför allt en bättre motivation samt en starkare lojalitet till sin arbetsgivare.
Vi är mycket stolta och glada över detta mycket lyckade genomförande där deltagarna blev mer motiverade och fick minnen som varar!

Sedan vi besökte skolan så har en tanke alltid funnits om att göra något för dem.

Frågan var hela tiden vad och hur? Vi vet att bara skicka ner pengar kan bli fel och svårt att veta om de verkligen kommer fram. När vi tog beslutet om att starta Monkfish Event och satsa på egna grupper istället för att frilansa började även en idé om detta projekt att växa till sig.

Vår tanke var att ge en del av vår vinst på varje uppdrag och skänka det i vår uppdragsgivares namn.
Ska inte ens barn få känna trygghet
Vi tog kontakt med vår samarbetspartner i Kapstaden för att berätta om vår idé och fick hjälp med att finna skolan.
Vid vårt nästa besök var det så dags att få besöka skolan och berätta för dem om vårt projekt.

När vi kom fram till skolan kunde jag inte känna igen mig och sa till vår kontaktperson att detta är inte den skolan vi söker. Mer än så hann jag inte säga innan jag möttes på parkeringen av ett välbekant ansikte, skolans lärare! Jag förstod inte riktigt och han såg nog på mig att jag funderade på något och han började direkt att förklara.

-” Välkommen hit! Som ni ser är vi inte på samma plats som senast. Ni förstår att för någon månad sen så kom det folk in och plundrade allt mitt framför barnen. De tog till och med ifrån dem deras block och pennor som de trodde att de skulle kunna sälja och få pengar för. När vi inte kunde garantera barnens säkerhet fick vi flytta in i denna skola istället.”

En tanke slog mig att världen är allt grym när vi inte ens kan se till att barn får känna trygghet. Kanske var det som hände även en form av tur i oturen för barnen hade nu fått komma till en bättre skola. Men trots det såg vi att de fortfarande behövde all hjälp som de kan få.

Vi blev mer ivriga att få träffa rektorn för att berätta om vårt projekt och blev hänvisade till hennes arbetsrum.
När vi kom in möttes vi av hela skolledningen som alla satt på rad med några besöksstolar framför dem. Vi slog oss ner och man kände sig som om man var på förhör hos rektorn. Mötet gick dock väldigt bra och de blev otroligt glada och tacksamma att vi ville hjälpa just dem.
Hur vårt projekt fungerar
På varje uppdrag vi utför tar vi en del av vår vinst och skänker det i uppdragsgivarens namn till vårt projekt.

Vi tar summan och delar in den i två delar. Den ena tar vår samarbetspartner i Sydafrika och köper in saker till skolan som de behöver, det kan vara allt från leksaker till skolmaterial.

Han både köper och överlämnar detta personligen så att vi vet att det kommer fram.

Den andra delen sätter vi in på ett konto och när vi har pengar till att göra en skivinspelning med barnen där de sjunger olika sånger kommer vi göra en CD. Denna CD kommer vi sedan att sälja bl a till de företag som varit med och gjort saken möjlig. På detta sätt får vi in mer pengar till projektet och mer saker kan köpas in och nya skivor kan göras.

Detta är ett rent välgörenhetsprojekt och vi garanterar att allt kommer fram.
Tillsammans med er ger vi dem ett bättre liv
Vi har sedan starten av detta projekt köpt in ett flertal leksaker. Vi har sett till att de har fått mattor att sitta på när de har sagostund. De har fått nya läroböcker och skolmaterial så de kan fortsätta att lära sig saker. Vi har köpt in trädgårdmaskiner så att de kan klippa gräset på skolgården så att de åter kan leka och inte vara rädda för ormar eller andra farliga djur.

Stort tack till er alla som har anlitat oss och gör detta möjligt!

Detta är och kommer alltid vara vårt viktigaste projekt och det vi är mest stolta över!
Stacks Image 515
Per Lirås
VD och grundare av - Monkfish Event
FAKTA LANGA
Langa, som betyder sol på Xhosa, är en av de äldsta kåkstäderna i Kapstaden och grundades 1927. Man tror att det bor ca 50.000 människor här på en yta av 2,87km2

LANGA MOKONE SCHOOL
Skolan drivs numera av staten och det går fler flickor än pojkar från 1-8:e klass och totalt är de 883 barn i skolan. De lär sig att skriva, läsa och matte. Föräldrarna till barnen bor i ”informella bosättningar” och de har oftast inga jobb utan lever på sociala bidrag från staten eller från tiggeri. Vissa barn är även föräldralösa.

Affärsidé

Vi skapar unika möten och levande konferenser med målet att maximera mötet och upplevelsen för kunden.

Vad vi gör

Möten & Event

Konferenser i Sverige och utlandet

Upplevelser

Helhetsleverantör

Här är vi också

Kontakta oss

Stacks Image 7380
+46 31 760 0991

Sverige:
Nedre Fribergs väg 8
429 41 Särö
Sweden

Monkfish Event - En mycket bra byrå!